Važnost hidroizolacije podzemnih konstrukcija

Hidroizolacija podzemnih dijelova konstrukcije

Velike i nepovoljne klimatske promjene koje su se izmijenile u kratkom vremenskom razdoblju, dovele su do podizanja nivoa podzemnih voda i katastrofalnih poplava diljem svijeta. Sve to, naravno, ima bitan utjecaj na stanovanje, ali i na boravak u svim vrstama objekta. Bilo da je riječ okući, stanu, podrumu ili pak podzemnoj garaži sigurnost je jednako važna na svakom mjestu.
Kako bi se izbjegli problemi i troškovi naknadnih popravaka loše postavljene hidroizolacije, potrebno je već u pripremnoj fazi odrediti zahtjeve i izazove koje neke projekt nosi sa sobom.
Podzemne konstrukcije imaju specifične uvjete koje treba zadovoljiti prilikom ugradnje hidroizolacije, a u nastavku smo za vas odlučili izdvojiti neke važnije informacije, opise, detalje i rješenja vezana uz pravilan odabir hidroizolacije koja će podzemni prostor učiniti dugoročno suhim i ugodnim za boravak.

 

Važnost hidroizolacije podzemnih konstrukcija

Nekada su se podzemne prostorije, ponajviše podrumi koristili isključivo kao prostori za skladištenje starih stvari, no danas je njihova namjena itekako drugačija. U današnje vrijeme, podzemne se prostorije sve više preuređuju u životne i radne prostore, pa ste se tako vjerojatno i sami susreli s teretanama, barovima i klubovima u podrumima.
Upravo iz tog razloga, odlučili smo posvetiti pažnju problemima vezanim uz podzemne konstrukcije i odgovarajućim rješenjima za hidroizolaciju.
Osim što su podrumi prepuni vlage neprimjereni za korištenje, mogu loše utjecati i na zdravlje, stoga je kvalitetna hidroizolacija od iznimne važnosti.

Što uzrokuje vlagu i curenje vode u podzemnim prostorima?

Vlažnost i curenje vode u podzemnim prostorijama uzrokuje hidrostatski i kapilarni tlak, a neki od glavnih izvora vode i vlage su:

  • curenje kroz kanalizaciju i odvodni sustav
  • strukturne pukotine u zidu
  • vlažan zrak koji struji kroz podrum i njegova kondenzacija na hladnijim mjestima
  • kiša
  • podzemne vode
  •  

Ugradnja horizontalne i vertikalne hidroizolacije

Opće je poznato da su podzemne prostorije sklone problemima s vodom i vlagom.Kao što smo prethodno naveli, osim što je temelj svake građevine, podzemni prostor može biti iskorišten u različite svrhe zbog čega dobiva jednaku vrijednost kao i svaka druga etaža.
Prije početka gradnje, potrebno je razraditi plan projekta koji će zadovoljiti visoka fizičko-mehanička svojstva uz minimalna održavanja.
Tlo je izloženo podzemnim i oborinskim vodama na dva načina:

  1. uslijed visoke razine podzemnih voda
  2. širenjem i upijanjem kapilarnosti

Kako bi se onemogućilo vertikalno širenje vlage iz konstruktivnih elemenata u zidove i podove, iznad podloga i temelja se postavlja horizontalna hidroizolacija.
Ova vrsta hidroizolacije se ugrađuje ispod zidova nakon završetka betoniranja temeljne ploče, a u pravilu se postavlja podignuta 20 do 30 cm iznad razine okolnog prostora.
Vertikalna hidroizolacija se ugrađuje samo na objekte s podrumom ili suterenom, i to na prethodno poravnatu vanjsku stranu podrumskog zida.
Pomoću termoizolacije, čepičaste folije, geotekstila i zida, potrebno je vertikalnu hidroizolaciju izvana zaštititi od mehaničkih oštećenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.